Proiectul „Atelierul de robotica” a constat în promovarea roboticii, a educației STEM și a principiilor First Tech Challenge prin polatforma de invatare online Zoom.
“Atelierul de robotică” a avut ca obiective:
- încurajarea elevilor în utilizarea principiilor de inginerie în domeniul roboticii, într-un mediu competitiv.
- dezvoltarea aptitudinilor practice;
- dezvoltarea abilităților de comunicare și lucru în echipă ale elevilor;
Prin acest proiect Asociatia Culturala Branart a realizat un parteneriat cu Liceul Tehnologic „Constantin Brancusi”, Colegiul National „Stefan Velovan” si gradinita „Pinocchio”, pentru a promova cat mai mult robotica. Formatoarea acestui atelier a fost doamna profesor Alexandra Marcu, initiatoarea proiectului „Robocadet”. In proiect s-au implicat si cadre didactice de la liceele mentionate prin promovarea obiectivelor proiectului si pentru a face cunoscuta actiunea organizatiei noastre si de la gardinita „Pinocchio” pentru a disemina rezultatele proiectului.
Grupul tinta al proiectului au fost cadrele didactice, elevii participanti si comunitatea locala.
Printre activitatile proiectului s-au numarat:
- Robocadet pentru o zi!
- Storytelling: Robocadet la București! (Echipa Robocadet la etapa natională FTC Romania)
- Hai și tu în FTC!
- Descoperim lumea mecatronicii
- Cum programam robotul nostru.
In continuare cateva cuvinte ale participantilor la proiect:
“Am participat la ”Atelierul de Robotica”, proiect din cadrul Meet & Code Week, sustinut, de Asociatia Culturala Branart, in care am realizat cat de interesant este subiectul abordat, si cat m-ar putea ajuta pe viitor, in dezvoltarea carierei mele.
Participarea mea, a fost una activa, in care am raspuns la intrebari, si am reusit sa asimilez cunostiinte, care mai tarziu imi vor fi de ajutor.”
David Lungu, elev al Colegiului National “Fratii Buzesti”
«Atelierul de Robotica a fost un curs in care pe langa modele de roboti care ar fi necesari in aceasta perioada nesigura, roboti ce pot sustine activ diverse domenii ca: medicina, serviciile sociale, constructii, R&D, cat si in alte domenii,, am invatat despre noile tehnologii de dezvoltare a aplicatiilor pentru roboti.
Tehnologiile variaza de la nivelul programarii folosind limbaje de programare apropiate de codul masina, ca, C, C++, pana la utilizarea limbajelor orientate pe obiect ca Java, Javascript, Python,etc.
Dezvoltarea aplicatiilor in acest domeniu solicita cunostiinte din diverse domenii ca fizica, mecanica, matematica, algoritmi, medicina, etc.
Intr-un cuvant a fost un curs exceptional.»,
Roxana Dragoi, eleva a Colegiului National “Stefan Velovan”
“Evenimentul online este finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code (https://www.meet-and-code.org/) susținută la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code 2020 este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 35 de țări europene și susține, pentru al 4-lea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare aliniate cu misiunea Europe Code Week.
În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup. Din 2010, Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.”